Hambacherskogen tillfälligt räddad

Efter en 19 dagar lång vräkning av ockupationen i Hambacher forst i västra så kallat Tyskland blev skogen till slut (tillfälligt) räddad – av en tysk domstol.

Det är tyska Jordens vänner (BUND) som anmält energijätten RWE för miljöbrott som gjort att fortsatt skövling av skogen nu är stoppad. Det kan ta upp till två år att göra färdigt den utredning som nu är påbörjad. Och under tiden får RWE inte fälla fler träd. Fram för allt är det en hotad fladdermus som nu står i vägen för tysklands största energibolag – förutom hundratals dedikerade skogsockupanter och de tiotusentals supporters som finns runt världen.

När vräkningen påbörjades i september i år fanns 53 trädhus i skogen. I slutändan vräktes totalt 82 trädhus – 30 trädhus byggdes under tiden vräkningen pågick. 63 snutar fick en bajsdusch och otaliga stenar och mollies kastades mot snutarna. Även om 4000 snutar försökte få kontroll på skogen var det omöjligt för dem. Varje söndag hålls en skogsvandring i skogen och under vräkningen kom det tusentals människor villiga att motsätta sig snutarna. Medans snutarna stod och hjälplöst tittade på byggdes barrikader och trädhus.

Helgen efter domstolens besked om stoppad avverkning kom mellan 30-50 000 människor. Det var tänkt att vara en demonstration men istället blev det en stor fest där den tillfälliga vinsten firades.

När de RWE-kontrollerade snutarna påbörjade vräkningen hade de ingen aning om att en sådan stor massrörelse skulle växa fram.

Hambi bleibt <3